Robothandel och volatilitet

Kan volatiliteten på börsen nu under Coronakrisen kopplas till robothandeln? Det frågade Rapport igår och SvD idag. Här kommer lite bakgrund till det jag säger i intervjuerna.

blinkning

Jag och Lars Nordén har undersökt hur robothandel, eller högfrekvenshandel/HFT som vi forskare hellre säger, påverkar volatiliteten på den svenska marknaden. Vi visar att HFT framförallt agerar som market makers, och att de genom sin aktivitet dämpar prissvängningarna. Undersökningen finns här. Det ska dock betonas att den är gjord på data från augusti 2011 och februari 2012. Augusti 2011 var en ganska volatil månad, men inget i närheten av det vi ser nu.

En annan studie, gjord av Jonathan Brogaard m fl på amerikansk data från 2009-2010 (här), bekräftar bilden att HFT har en dämpande effekt på volatiliteten i enskilda aktier. När hela marknaden är volatil, däremot, visar de att HFT byter strategi och i viss mån kan driva på volatiliteten. I en studie av Flash-kraschen i maj 2010 (här) kommer Andrei Kirilenko m fl till en liknande slutsats. Deras undersökning visar att HFT inte kan lastas för kraschen, men att deras agerande under den dagen kan ha förstärkt volatiliteten.

Jag hänvisar i intervjuerna också till att HFT tjänar pengar på volatiliteten. HFT är bra på att förutse prisförändringar på kort sikt. Det har visats i flera artiklar, och jag och mina kollegor har också sett detta på den svenska marknaden (här och här). Direkt bevis för att de tjänar pengar nu under Coronakrisen får man om man tittar på några av HFT-firmornas börskurser. HFT-firman Virtu är upp 37% sen 3 feburari, och Flow Traders är upp 29% under samma period.